Cilt hassasiyeti;  klinik olarak duyusal gerginlik hissi, anormal karıncalanma,ciltte yanma, batma, ağrı ve kaşıntı duyularıyla karakterize bir durumdur.

Çoğunlukla kızarıklık ile birlikte seyreder. Hassasiyet durumu sağlıklı bireylerde görülebileceği gibi atopik dermatit, sedef, rosacea gibi hastalıklara sahip bireylerde de gözlenmektedir.

Rosacea;

Esas olarak yanak, burun, çene ve alın bölgesini etkileyen kronik, inflamatuar bir cilt durumudur. Doğal ve kazanılmış bağışıklık sisteminde uyarılma ve nörovasküler (damarsal) bozuklukların etkisiyle oluşmaktadır.

Rosacea; Eritem, papül, püstül, telenjiektazi (deri veya mukoza yüzeyinde çıplak gözle ince çizgiler yada noktalar şeklinde damarların görünür olması)  ve kızarma ile karakterizedir. Hastalığın asıl nedeni bilinmemekle beraber olası sebepleri arasında;  genetik yatkınlık, kalıtım, sebore, inflamatuar bağırsak hastalıkları mikrosirküler düzensizlikler, psikojenik faktörler sayılabilir.

Rosacea’lı bireylerde cilt genellikle kuru ve hassastır; derinin bariyer fonksiyonunda bir bozukluk söz konusudur. Cildin aşındırıcı olmayan nazik temizleyicilerle temizlenmesi, mutlaka nemlendirilmesi ve güneşin zararlı ışınlarından spf değeri yüksek güneş koruyucu kremler aracılığı ile korunması çok önemlidir. Rosacealı bireylerin parfüm içermeyen dermokozmetik ürünlere yönelmesi önerilmektedir.

Genç yaşlarda meydana gelen ilk hastalık belirtileri kızarıklık ve eritemdir. İleri yaşlarda rosacea lezyonlarını telenjiektaziler oluşturur. Rosacea yüz derisinin damarlarında ve bağ dokusunda başlar; geçici ve kalıcı eritem ile karakterizedir.

Rosacea tipik olarak, lezyon niteliklerine ilişkin cinsiyete ve yaşa özgü tercihlerle yüzde simetrik olarak ortaya çıkar. Örneğin, burunda meydana gelen seboreik hiperplazi “Rınophyma” olarak adlandırılır ve çoğunlukla erkek cinsiyette görülür.

Değişen Helicobacter pylori ,S epidermidis , Chlamydia pneumonia , Bacillus olenorium ve Demodex mite konsantrasyonları ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan son çalışmalar ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi ile rosacea arasında bir ilişki olduğunu düşündürmektedir.

Rosacea  görsel olarak rahatsızlık vermenin yanısıra, yüzdeki lokalizasyonu nedeniyle şekil bozukluğu sorunları ortaya çıkarabilir ve yaşam kalitesinde belirgin bir düşüşe neden olabilir.

Sıcak, soğuk, alkol, baharatlar, tetikleyici faktörler arasındadır.

Rosacea’da etkili bazı aktif içerikler;

Yapılan çalışmalarda; Azelaik asit, yeşil çay polifenolleri, likokalkon, kolloidal yulaf ezmesi, bisabolol, probiyotikler, aloe vera, ksilitol ve seramidlerle formüle edilen dermokozmetik ürünlerin rosacea hastalarında semptomatik rahatlama sağladığı gözlenmiştir.