Cilt tipleri ve cilt durumları arasındaki ayrımı iyi yapabiliyor muyuz? Cilt tipimiz hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz? Cildimize uyguladığımız dermokozmetik ürünler doğru ürünler mi?

Çoğu insan cilt tipi ve cilt durumu arasındaki ayrımı iyi yapamadığından, cildinin ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap veremeyen, yanlış dermokozmetik ürün kullanımına yönelmektedir. Kişinin cildine uygun olmayan ürünleri kullanması, cilt probleminin tam anlamıyla çözülememesine bazen de ürünün istenmeyen yeni problemler yaratmasına sebep olmaktadır. Bu durum kimi zaman danışanın eczacıyı cildi hakkında yanlış yönlendirmesinden kimi zaman da bir dermatolog ya da eczacıya danışmadan yanlış ürün kullanmasından kaynaklanabilir. Sebebi her ne olursa olsun yanlış dermokozmetik ürünü tercihi danışanlarda, eczacıya karşı güven problemi ortaya çıkaracaktır. Bu noktada danışanlarımızı doğru yönlendirebilmek adına biz eczacılara önemli sorumluluklar düşmektedir.

Cilt tipleri ve Cilt durumlarını birlikte inceleyelim
 
Cilt Tipleri

Cilt tipleri genetik olup temel olarak yağlı, karma, normal, kuru cilt olarak sınıflandırılmaktadır. Hormonsal değişiklikler olmadığı sürece cilt tiplerinin değişmesi beklenmez. Cilt tipini doğru belirleyip cilde en uygun dermokozmetik ürünü kullanabilmek önemlidir. Cilt tipleri belirlenirken ciltteki gözenek büyüklükleri, parlama görüntüsü, pul pul dökülmeler, kapalı komedonlar gibi bazı gözlemsel  parametrelerden yararlanılmaktadır.

Yağlı Cilt

Yağlı cilt tipine sahip bireylerde ciltten salgılanan sebum miktarı normalden fazladır. Yağlı ciltte görülen temel fiziksel özellikler arasında; geniş gözenekler, parlamalar, siyah noktalar, sivilce eğilimi, bulanık cilt rengi sayılabilir. Yağlı cilt tipine sahip bireylerde yaşlanmayla birlikte ciltte sarkmalar söz konusudur. Yağlı cilde uygulanan makyaj çok uzun süre ciltte durmaz, yağlı cilt uygulanan makyajı kusma eğilimindedir.
 
Karma Cilt

Karma cilt tipine sahip bireylerde genellikle T bölgesinde yağlanma, yanaklarda kuruluk gözlenmektedir. Nadir de olsa T bölgesinin kuru, yanakların yağlı olduğu karma cilt tipleri de bulunmaktadır. Yılın belirli zamanlarında yağlı belirli zamanlarında kuru olan cilt tipi de karma cilt tipi sınıfına girmektedir. Karma cilt tipine uygun ürünler tercih edilirken yağlı ve kuru bölgelere farklı ürünler kullanmak yararlı olacaktır.

Kuru Cilt

Kuru cilt tipine sahip bireylerde stratum corneumda su miktarında eksiklik söz konusudur. Su deriye esneklik kazandıran temel ögedir, cilt yüzeyinde su miktarının az olması deride çatlak ve yarıklara neden olur. Ciltteki transepidermal su kaybının (TESK)  fazla olması cilt kuruluğunda önemli rol oynamaktadır. Ciltte pul pul dökülmeler, mat ve donuk görüntü kuru cildin temel fiziksel özellikleri arasındadır. Kuru cilt tipine sahip bireylerde yaşlanma belirtileri genellikle kırışıklık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Cilt Durumları

Cilt durumları; Çevresel faktörler, mevsim değişiklikleri gibi durumlara bağlı olarak değişebilmektedir. Nemsiz cilt, hassas cilt, toleranssız cilt, sivilceli cilt, lekeli cilt gibi çeşitli cilt durumları bulunmaktadır. Örneğin; yaz mevsiminde güneş kremi kullanmadan yoğun güneşe maruz kalmaya bağlı olarak ciltte lekelenmelerin meydana gelmesi, lekeli cilt durumu olarak değerlendirilebilir. Cilt durumlarına yönelik ürün önerileri yapılırken bireyin cilt tipi de ayrıca göz önünde bulundurulmalıdır.


Başka bir örnek vermek gerekirse

Cildinin çok kurumaya başladığından ve bu durumun çözümü için kuru cilt tipine uygun nemlendirici önerisi almaya gelen bir danışanın cildine baktığımızda; cildinde geniş gözenekler, kapalı komedonlar görmemiz, bize bu kişinin yağlı cilt tipine sahip olduğunu aynı zamanda cildinin nemsizlik durumundan etkilendiğini düşündürmelidir. Böylece yağlı cilt tipine uygun, komedojenik olmayan nemlendiriciler tavsiye ederek danışan kişiyi doğru dermokozmetik  ürüne yönlendirebiliriz.

Cilt tiplerinin ve durumlarının iyi analiz edilmesi ve cildin yapısına  en uygun dermokozmetik ürünün tercih edilmesi cilt bakımının temelini oluşturmaktadır. Dermokozmetik ürün önerisinde bulunurken, danışanların şikayetleri ve gözlemsel parametreler birlikte değerlendirilmelidir. Doğru danışmanlık ve dermokozmetikte eczacılara güvenin artması açısından bu temel bilgilerin bilinmesi ve uygulanması önemlidir.