Calendula officinalis

Bu bitki terpenoidler, karotenoidler, flavonoidler ve uçucu yağlar dahil aktif bileşikler açısından zengindir. Çiiçek ekstresinin, cilt sıkılığını uyarma ve yaşlanma sürecini geciktiren cilt elastikiyetini artırma özellikleri bilinmektedir. Ayrıca, cilt hidrasyon seviyesini arttırır, erken yaşlanmayı önler, melanin içeriğinde azalma ve cilt sebum seviyesinde azalma sağlar . Bilimsel çalışmalar ışığında yüksek terpenoid içeriği ile doğru orantılı olarak yüksek antienflamatuar etki sağladığı ve yara iyileşmesini hızlandırıcı özelliği kanıtlanmıştır. Çiçek ekstreli merhem kullanımının, radyoterapi gören meme kanseri olan kişilerde dermatit insidansını azalttığı kanıtlanmıştır.Ayrıca cilt yaralarına uygulanan merhemler epidermal epitelizasyonu artırarak iyileşmelerini hızlandırır. Çiçeklerinden elde edilen ekstreler, bilimsel olarak kanıtlanmış antiviral, antibakteriyel, antifungal ve antiprotozoal aktiviteye sahiptir.

Matricaria chamomilla

Esas olarak anti-inflamatuar özellikleri için kullanır. Yüksek anti-inflamatuar etki gösteren terpenoidler olan kamazulen ve bisabolol içerir. Matrisin, apigenin ve luteolin adı verilen diğer bazı aktif maddeler sayesinde antioksidan aktiviteye sahiptir. Bununla beraber cildi yatıştırıcı, analjezik, antimikrobiyal, antiseptik, antispazmodik, antiülser etkilere de sahiptir.Ayrıca, fotoyaşlanmış cildin pürüzlülük, pullanma ve kırışıklık düzeylerinde azalma sağlar. Araştırmacılar, bu yaşlanma karşıtı aktiviteyi içeriğinde bulunan fenolik bileşiklerle bağlantılı buldular.

Camellia sinensis

Aktif kısımlara polifenoller veya daha kesin olarak kateşinler denir.EGCG en bol ve en aktif kateşindir. Yüksek antioksidan etki, UV koruyucu, anti-inflamatuar, antikanserojenik ve antimikrobiyal olduğu kanıtlanmıştır. Yaşlanmayı geciktirmek ve ayrıca rosacea, akne ve atopik dermatit gibi cilt hastalıkları için iyi bir tercihtir.

Aloe barbadensis

Anti-inflamatuar etkisinin yanı sıra, topikal kullanımı saf jel iyileşmeyi ve yenilenmeyi destekler. Antioksidan, antimikrobiyal, immünomodülatör, yara iyileştirici, nemlendirici, yatıştırıcı, serinletici, yanık ve yara iyileşmesi durumlarında etkilidir. Aloe vera jeli fibroblastlar, makrofajlar üzerinde etkilidir. Epidermal hücre aktivitesini uyarır ve epidermal doku oluşumu, kollajeni artırır.

Rosa damascena

Güldeki yağ içeriği çok, çok düşüktür. Bu nedenle gül esansiyel yağının damıtılması için çok miktarda gül çiçeği gerekir. Kullanılan gül miktarının elde edilen yağına doğru oranla maaliyeti ve fiyatı artar.Gül yağı, tıbbi özellikleri ve antioksidan etkileri ile bilinen flavonoidler, antosiyaninler, sitronelol, geraniol, C vitamini ve kuersetin gibi 95'ten fazla bileşik içerir . Diğer birçok uçucu yağa benzer şekilde, antimikrobiyal özelliklere de sahiptir. Güçlü antiseptik aktivite (fenolün yedi katı) sergileyen Geraniol ve sitronelol ana bileşenleridir . Cildi yatıştırıcı, antioksidan, antibakteriyel, antimikrobiyal, anti-inflamatuar, antiseptik ve anksiyolitik etki sağlar.

Lavandula angustifolia

Anti-inflamatuar, antimikrobiyal, antiseptik, yatıştırıcı etkilere sahiptir. Mast hücreleri azaltarak erken tip alerjik reaksiyonunu inhibe edebileceği görülmüştür. Bu yüzden hassas ciltler için hazırlanmış ürünlerin formülasyonlarına sıklıkla eklenir. Ancak bazı ciltlerde alerjiye neden olabilmekte bu yüzden lavanta yağı içeren ürünlerin önceden test edilmesinde fayda vardır.

Glychirrhiza glabra

Meyan, melanini dağıtarak, melanin biyosentezinin inhibisyonu ve siklooksijenaz aktivitesinin inhibisyonu yoluyla hiperpigmentasyonu iyileştirir, böylece serbest radikal üretimini azaltır. Bir polifenolik flavonoid olan Glabridin, meyan ekstresinin ana bileşenidir. Çalışmalar, glabridinin Ultraviyole B (UVB) kaynaklı pigmentasyonu önlediğini ve süperoksit anyonu ve siklooksijenaz aktivitesini inhibe ederek anti-inflamatuar etkiler uyguladığını göstermiştir. Antifungal etkinliği de bazı çalışmalarla kanıtlanmış. Mantar kaynaklı kaşıntının giderilmesinde dolayısıyla cildi yatıştırmak için iyi bir tercih olabilmektedir. Lekeli ciltler, tahriş olmuş cildi yatıştırmak isteyenler. Ayrıca, diğer benzer bileşenlerin aksine, melazmayı tedavi etmenin güvenli bir yolunu arayan hamile kadınlar için iyi bir seçenektir.

Referanslar

1. Sarkar, R., Arora, P., & Garg, K. V. (2013). Cosmeceuticals for hyperpigmentation: what is available?. Journal of cutaneous and aesthetic surgery, 6(1), 4.

2. Ali, E. M. (2013). Phytochemical composition, antifungal, antiaflatoxigenic, antioxidant, and anticancer activities of Glycyrrhiza glabra L. and Matricaria chamomilla L. essential oils. Journal of medicinal plants research, 7(29), 2197-2207.

3. Frattaruolo, L., Carullo, G., Brindisi, M., Mazzotta, S., Bellissimo, L., Rago, V., ... & Cappello, A. R. (2019). Antioxidant and anti-inflammatory activities of flavanones from Glycyrrhiza glabra L.(licorice) leaf phytocomplexes: Identification of licoflavanone as a modulator of NF-kB/MAPK pathway. Antioxidants, 8(6), 186.

4. https://dermatology.mhmedical.com/

5. Demokozmetik Kozmesötik Madde Ve Ürünler Editör: Yasemin Yazan Nobel Tıp Kitabevleri 2016 İstanbul

6. Boskabady, M. H., Shafei, M. N., Saberi, Z., & Amini, S. (2011). Pharmacological effects of rosa damascena. Iranian journal of basic medical sciences, 14(4), 295–307.

7. Jadoon, S., Karim, S., Bin Asad, M. H., Akram, M. R., Khan, A. K., Malik, A., Chen, C., & Murtaza, G. (2015). Anti-Aging Potential of Phytoextract Loaded-Pharmaceutical Creams for Human Skin Cell Longetivity. Oxidative medicine and cellular longevity, 2015, 709628. https://doi.org/10.1155/2015/709628

8. Chularojanamontri, L., Tuchinda, P., Kulthanan, K., & Pongparit, K. (2014). Moisturizers for Acne: What are their Constituents?. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 7(5), 36–44.

9. OyetakinWhite, P., Tribout, H., & Baron, E. (2012). Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin. Oxidative medicine and cellular longevity, 2012, 560682. https://doi.org/10.1155/2012/560682

10. Nichols, J. A., & Katiyar, S. K. (2010). Skin photoprotection by natural polyphenols: anti-inflammatory, antioxidant and DNA repair mechanisms. Archives of dermatological research, 302(2), 71–83. https://doi.org/10.1007/s00403-009-1001-3

11. Koch W, Zagórska J, Marzec Z, Kukula-Koch W. Applications of Tea (Camellia sinensis) and its Active Constituents in Cosmetics. Molecules. 2019 Nov 24;24(23):4277. doi: 10.3390/molecules24234277. PMID: 31771249; PMCID: PMC6930595.

12. https://www.fda.gov/cosmetics/cosmetic-products/aromatherapy