Dermisin üç ana bileşeninden biri olan ve hyaluronan olarak da bilinen Hyalüronik Asit, insan dermisinde en bol bulunan glikozaminoglikandır. Dolgu etken maddesi olarak da tanınır.

Hacminin 1000 katına kadar su bağlama kapasitesine sahip olan HA, hücre büyümesinde, membran reseptör fonksiyonunda ve yapışmasında önemli rol oynar. Hücreler arası temel biyolojik işlevi matrix, hücreler arası yapıları stabilize etmek ve kolajen ve elastin liflerinin sıkıca sarıldığı elastoviskoz sıvı matrisini oluşturmaktır. Bağ dokusu destekçisi ve su tutucu madde olarak görev yapan cilt matrisinin önemli bir bileşenidir. Deride bulunan ve dış kaynaklı olarak uygulanan HA, cildin daha dolgun, daha sıkı ve daha genç görünmesi için bağ dokusunda kritik bir rol oynar. Hem dermiste hem de epidermiste doğal olarak bulunur. Dışarıdan uygulanan Hyalüronik Asit, molekül ağırlığına da bağlı olarak dermis tabakasına kadar penetre olur. Epidermal bariyer işlevinde ve hidrasyonda rol oynar.

Uzun vadede cilt ince çizgilerinin oluşumunu azaltmada etkilidir. Birçok özelliğinden dolayı epitelizasyon sürecini hızlandırabilir. Serbest radikal temizleme işlevine sahiptir ve keratinosit proliferasyonunu iyileştirebilir. Serbest radikal saldırılarına ve hasarlarına karşı antioksidan görevi görmektedir ve ciltteki enflamasyonları azaltmaktadır. Hyalüronik Asit cildin nem oranını arttırmaya yardımcı olan ve aynı zamanda da cilt bariyerini güçlendiren bir moleküldür. Antibakteriyel özelliği ise yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Bu sebeple cilt üzerindeki leke ve sivilce tedavisinde kullanılabilmektedir.

Toksik değildir. Ciltte hassasiyete veya iritasyonlara neden olması düşük bir olasılıktır.

KAYNAKLAR

• Milani, M., & Sparavigna, A. (2017). The 24-hour skin hydration and barrier function effects of a hyaluronic 1%, glycerin 5%, and Centella asiatica stem cells extract moisturizing fluid: an intra-subject, randomized, assessor-blinded study. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 10, 311.

• Cosmeceuticals and Cosmetic Ingredients, FIRST Edition,Leslie Baumann, MD • Lifang, C. Z. X. (2011). Moisturizing Property of Oligochitosan and Its Application in Cosmetics. Flavour Fragrance Cosmetics, 6, 004.

• YU, H., LI, Q., ZHANG, W. P., WU, X. J., CUI, J. J., & ZHENG, Y. Y. (2013). Effect of three kinds of humectant on skin performance. China Surfactant Detergent & Cosmetics, 02. • Becker LC et al., Final report of the safety assessment of hyaluronic acid, potassium hyaluronate, and sodium hyaluronate. Int J Toxicol. 2009 Jul-Aug;28(4 Suppl):5-67.

• Juhlin L., Hyaluronan in skin. J Intern Med. 1997 Jul;242(1):61-6. • Stern R, Maibach HI. Hyaluronan in skin: aspects of aging and its pharmacologic modulation. Clin Dermatol. 2008;26:106–22.

• Meyer LJ, Stern R. Age-dependent changes of hyaluronan in human skin. J Invest Dermatol. 1994 Mar;102(3):385-9.

• Fisher GJ, Kang S, Varani J, Bata-Csorgo Z, Wan Y, Datta S, et al. Mechanisms of photoaging and chronological skin aging. Arch Dermatol. 2002;138:1462–70. doi: 10.1001/archderm.138.11.1462.

• Baumann L. Skin ageing and its treatment. J Pathol. 2007;211:241–51. doi: 10.1002/path.2098.