Özellikle baharın gelişiyle birlikte tüm ihtişamını gösteren güneş ve güneş ışınlarından her mevsim korunmamız gerekmektedir. Güneş koruyucu filtreler içeren ürünler kullanmak, güneş ışınlarının dik açı ile geldiği saatlerde kendinize gölge alanlar oluşturmak bu korumalardan birkaçıdır. Peki ya koruma yeterli gelmedi ve güneş yanıkları oluştu ise neler yapılmalı bunları inceleyelim.

  • Güneş koruyucumuzun cildimize uygun olmaması, formülasyonun bozulması, son kullanma tarihinin geçmesi dolayısıyla koruyucu filtrelerin etkisini yerine getirememesi, yeterli sıklıkta yenilenmemesi güneş yanıklarına sebep olabilir. Bu sebeple güneş koruyucusunu cildiniz ile uyumlu seçtiğinizden emin olmalısınız.

 

  • Güneş ışınlarının cilde zarar vermesi sonucu cilt yapısı değişir hassaslaşır ve kızarık/kuru bir görüntü oluşturur. Bu noktada kullanılacak içerikler hassasiyet giderici, bariyer güçlendirici ve nemlendirici aktiflerdir. Aftersun olarak adlandırılan güneş sonrası kategorisi ürünleri genellikle bu yapıya uygundur.

 

  • Tercih edilecek aktif içeriklere örnek verecek olursak; 
  1. Panthenol, cildi nemlendirir ve güneş ışınlarının yarattığı dehidrasyonu azaltır.
  2. Aloe vera jeller,i bir yandan hassasiyeti yatıştırırken diğer yandan yoğun nemlendirici içerik sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta evlerde yetişen aloe vera bitkilerinden kendi elde ettiğimiz jeller değil standardize olarak elde edilen hazır ürünlerin kulanılması gerektiğidir.
  3. Propolis yara ve yanıklarda bölgenin üzerine yarabandı benzeri bir film tabaka yaratarak oluşabilecek bir patojen durumu engellemek amacıyla tercih edilebilir.
  4. Termal sular hassasiyeti yatıştırmak ve elektrolit dengesini düzenlemek amacıyla kullanılabilir.

 

  • Yara yanıklarda kullanılan ilaç kategorisindeki gümüş sülfadiazin etken maddesi ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta ise güneş ile tekrar temas ederken ciltten arındırılmış olduğundan emin olunması gerektiğidir. Oksitlenerek geçici cilt lekeleri oluşturabilmektedir