Hormonların tüm sistemler üzerinde ne kadar etkili olduğunu zaten biliyoruz, hatta cilt üzerinde hormonal dengesizliklerin ve bozuklukların da nasıl sonuçlar doğurabileceğine örnek olarak akne, hiperpigmentasyon, hassasiyet örneklerini sıralayabiliriz.
Peki gebelik ve sonrasında bu kadar değişen hormonlar ve sistemler varken bunun cildi nasıl etkilemesini bekleriz?
1) Gebelik Maskesi: Gebelikte hormonların etkisi ile melanositlerden aşırı sentezlenen melanin pigmenti nedeniyle cilt renginde koyulaşmalar meydana geliyor. Çoğunlukla yüzde görülen lekeler, gebeliğin 4. veya 5. ayına doğru, düzensiz ve renkli lekeler şeklinde ortaya çıkıyor. Bu problemler doğumdan sonra kendiliğinden kaybolsa da bazıları kalıcı da olabiliyor. Cilt temizliği ve rutini oluşumunu engellemek için oldukça önemli. Ayrıca yaz kış fark etmeksizin mutlaka güneşten korunması da lekelerin oluşumunu engelleyecektir. Gebelik dolayısıyla kimyasal içermeyen fiziksel koruyuculu güneş kremlerinin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekmekte fayda var.
2) Gebelik Çatlakları: Gebelik döneminde en fazla karşılaşılan problem olan çatlaklar, alt derinin esnekliğini ve hormonal dengesini kaybetmesiyle ortaya çıkıyor. Bağ dokusu değişiklikleri karın, kalçalar, memeler, uyluklar ve kollarda, bazen kaşıntının da eşlik ettiği pembe-mor çizgiler veya bantlar şeklinde oluşur. Önce kırmızı, daha sonra sedefimsi bir renk alan cilt çatlakları için ne kadar erken önlem alınırsa, o derece iyi sonuçlar elde ediliyor. Gebelik çatlaklarının önmlenmesi amacıyla hazırlanan formulasyonları cildin nemlenmesini sağlayarak, gerginliğini azaltarak ve elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu engelleyebilirler. Bu amaçla kakao yağı, zeytinyağı ve badem yağı gibi çeşitli yağlar da yaygın olarak kullanılmaktadır.
3)Gebelik Akneleri: Hormonların etkisi ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimi akneyi artırıyor.Akneler en sık yüz bölgesi olmak üzere sırt ve saçlı deride gözlemlenebiliyor. Gebelik süresince bazı sivilce karşıtı ilaçlar (antibiyotik ve yüksek doz A vitaminleri )kullanılması çok riskli olduğundan düzenli cilt bakımı yapmak vee sebum dengesini sağlamak oldukça önemli. Ayrıca leke kalma olasılığı yüksek olduğundan ve bu süreçte leke açıcı ürünler kullanılamayacağından sivilcelerin sıkılmaması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.
4) Saç Dökülmesi: Hamilelikte yaşanan hormonal değişikliklerden dolayı, saçların büyüme fazları değişir. Özellikle doğumdan sonra ani ve hızlı bir dökülme süreci başlar. Bu sebeple saç köklerini besleyecek içerikler bulunduran yağ bakımları ve sülfatsız şampuanlarıyla birlikte doğum sonrası takviyesi olarak biotin içerikli ürünler önerilebilir.
5) Damar Problemleri: Gebelikte artan östrojenin etkisine bağlı olarak yüzde ve boyunda, bazen de karın cildinde ortaya çıkıyorlar. Ayrıca bacaklarda da hormon ve karın içi basıncın artması ile varis oluşumu görülüyor.Gebelerin uzun süre ayakta kalmaması ve soğuk suyla duş alması öneriliyor.
6) Meme Ucu Çatlakları: Emzirirken meme ucu etrafındaki koyu halka kısmı olan areolayı tam olarak kavratmayıp, sadece meme başından emzirmeye çalışırsa çatlaklar oluşabilir. Emzirme dönemindeyken göğüs uçları sürekli ıslanır ve kurur, bu durum da çatlaklar oluşumuna sebebiyet verebilir. Bunun anneye acılı bir süreç yaşattığı kadar bebek için de zararları bulunmaktadır.