Sağlıklı kemiklerin, dişlerin, diş etlerinin, bağların ve kan damarlarının büyümesi ve bakımı için hayati öneme sahiptir ve önemli metabolik işlevlerde yer alır. C vitamini güçlü antioksidan etkisi sayesinde oldukça populer bir kullanımı vardır ve retinoidler gibi birden fazla formu bulunur. Her formun etkin çalıştığı PH aralığı birbirinden farklıdır. Bu Ph aralığı ürünün çalışma hızını, emilimini, sürecini etkilemekle birlikte cildi de etkiler. Örneğin Askorbik asit formu düşük PH aralığında yani asidik ortamda optimum etki sağlar. Bu etkiyi sağlayabilmesi için asidik hazırlanan formülasyonlar doğru sıklıkta ve zamanda kullanılmadığı takdirde ciltte tahriş ya da hasara sebebiyet verebilir. Bu sebeple ürünün içerisindeki C vitamini formunu iyi bilmek ve ona uygun bir uygulama rutini oluşturmak, bununla birlikte güneş koruyucuyu da ihmal etmemek oldukça önemlidir. 

C vitamini nelerde etkilidir? Kimler için uygundur?

Yaşlanma karşıtı etki: Kolajen sentezi C vitamini olmadan tamamlanması mümkün olmayan bir süreçtir. Bunun sebebi sentez için gerekli olan iki enzim için temel kofaktör olmasıdır. Böylelikle C vitamini kolajen sentezini desteklediğini söyleyebiliriz. 

Hiperpigmentasyon karşıtı etki: Tirozinaz aktif bölgesindeki bakır (Cu) iyonları ile etkileşir ve tirozinaz enziminin etkisini engeller, böylece melanin oluşumunu azaltır.

Sağlıklı cilt bariyeri ve görünümü üzerinde etki: Antioksidan etkisiyle günlük çevresel strese maruz kalan cildin oluşturduğu reaktif oksijen tanecikleriyle savaşarak sağlıklı görünüm için zemin oluşturur.

Bu cilt durumlarına sahipseniz size uygun C vitamini formunu rutininize ekleyebilirsiniz!

Sinerjistik etki ipucu: C vitamini ile birlikte kullanılan E vitamini UV hasara bağlı oluşan fotoyaşlanmanın belirtilerini azalttığ yapılan klinik çalışmalar sonucunda desteklenmiştir.