Antik çağlardan ve eski uygarlıklardan itibaren yaşamın bir çok alanında bitkilerin tamamını, özlerini ve çeşitli bitki parçaları kullanıldı. Dünyanın armağanları olan bu bitkiler tekstilden ilaçlara kadar her şeye dönüştürüldü. Hızla ileri sarıp günümüze bakacak olursak bitkilerin hala etrafımızda ve her alanda kullanıldığını görebiliriz.

Cilt ürünlerinde kullanılan bitkilerin birbirinden farklı kullanım amacı ve etkisi bulunmaktadır. Bazı ürünlerin içerisinde kombine şekilde kullanılan bitkisel içerikler birbirleriyle sinerjistik etki sağlayarak maksimum fayda sunmaktadır. Bu mucizevi bitkilere birkaç örnek verecek olursak;

 

  • Hamamelis virginiana tanenler (kateşin, gallotanin, siyanidin ve proantosiyanidin karışımı), polifenolik asitler (kafeik ve gallik asitler), flavonoidler (kemferol, qersetin, qersitrin ve isoqersitrin gibi) ve uçucu yağ (esas olarak alifatik alkol, karbonil bileşikler, alifatik esterler ve eser miktarda safrol) içerir. Astrenjan ve canlandırıcı etkileri vardır. Akne tedavisinde yardımcıdır. Traş sonrası losyonlarda ve kozmetik preparatlarda kullanılır. Genel olarak çürüklerde, cilt iritasyonlarında, beneklerde, cilt lekelerinde ve göz kızarıklıklarında kullanılır. Tanenler ve diğer polifenoller antiinflamatuardır ve serbest radikal temizleyici ve antioksidan özelliklere sahiptirler.

 

  • Ginkgo biloba ana bileşenleri flavonoidler ve terpenoidler (bilobalidler ve ginkgolidler A, B, M ve J). Flavonoidler, özellikle kemferol ve kersetin, Ginkgo biloba'nın antioksidan aktivitesine başlıca katkıda bulunan maddeleridir. Hücre rejenerasyonunu stimüle etmede etklidir ve aktif serbest radikal temizleyicisidir. Antioksidan, antiinflamatuar ve dolaşım stimulanı özellikleri vardır. Yaşlanma ile ilişkili elastaz ve hyaluronidazı inhibe edici özellikleri vardır. Cilt bakımında özellikle yaşlanma karşıtı ve güneş bakımı ürünleri için geliştirilebilir.

 

  • Arnica montana cilt morluklarındaki kullanımı Avrupa İlaç Kurumu [European Medicines Agency (EMA)] dokümanlarında bildirilmiştir.

 

  • Aesculus hippocastanum essin isimli triterpenik saponin bileşikleri karışımı içerir. Aromaterapi karışımlarında bulunur. Cildin azalmış nemini artırır. Sirkülasyon artırıcı özelliğinden dolayı selülit karşıtı olarak kullanılır.

 

  • Centella asiatica ekstresinden izole edilen önemli bileşenler sentellozit olarak bilinen triterpenoid saponinlerdir. En önemli bileşikler, farmakolojik aktivitelerine göre, asiatikozit, madekasosid, asiatik asit ve madekasik asittir. Yara iyileştiricidir ve derideki çatlakları azaltır. C. asiatica'nın selülit ve diğer cilt bozuklukları üzerindeki etkisini araştırmak için çalışmalar yapılmış. Bu bitkiyi içeren ürünlerin kullanıldığı çalışmalarda deride meydana gelen çatlakları küçülttüğü ve dermis hasarını iyileştirdiği, kolajen üretimi üzerine pozitif etkileri olduğu, selülit tedavisinde faydalı olduğu, derin ve yüzeysel kırışıklarda, cilt dayanıklılığı, pürüzlülüğü ve nemlendirilmesinde faydalı olduğu görülmüştür.