Mikroorganizmalar hakkında düşündüğümüzde aklımıza önce hastalık yapıcı ve zararlı türler gelebilir. Bu düşünce kısmen doğru olsa da yeterli bir tanım olduğunu söyleyemeyiz. Vücudumuzun çeşitli bölgelerinde organizmamızla simbiyotik yaşayan faydalı mikroorganizmalar da bulunmaktadır. Bu simbiyotik form vücutta bulunduklarında hem insanların hem de mikroorganizmaların çift taraflı fayda görmesini sağlayacak birlikteliklerdir. Bu yararlı mikroorganizmalara probiyotik, mikroorganizmaların besi maddesine prebiyotik, probiyotiklerin prebiyotiklerle beslenerek oluşturduğu son duruma ise postbiyotik adı verilmektedir.

Sindirim sistemi ve deri başta olmak üzere çeşitli sistemlerinin dengeli çalışmasına yardımcı olan probiyotiklerin cilt üzerindeki faydalarından bahsedecek olursak;

  • Kalkan Güçlendirici; Cildimiz tüm vücudumuzu dıştan sararak bir koruyucu bir bariyer oluşturur. Bu bariyer için bir nevi bağışıklık kalkanı diyebiliriz. Bu bariyer sağlıklı olduğu takdirde cildin alt katmanlarından nemi ciltte tutarken; patojenlerin de cilde penetrasyonunu engelleyerek sağlıklı bir cilt haline gelir. Probiyotik içerikli ürünler bu bariyer kalkanı güçlendirir ve tahrişlere karşı korur.

 

  • Gençlik Pınarı: Yaşlanma faktörleri genetik faktör ve dış faktör olarak 2 grupta kategorize edilir. Kişinin genetik kodları ve cildin yapısına bağlı olarak, yaş ilerledikçe ciltteki yapıtaşlarının üretimindeki azalma sonucu, içten yaşlanmanın önüne geçmek ne yazık ki pek mümkün değildir. Neyseki cilt yaşlanması yalnızca bunlara bağlı olmadığı için, günümüzde yaşlanma belirtilerine karşı savaş için çeşitli yaşlanma karşıtı ürünler bulunmakta. Dış faktörler olarak adlandırdığımız çevresel stres faktörlerini ısı, hava kirliliği, sigara, yer çekimi şeklinde sıralayabiliriz. Bu faktörler ciltte reaktif oksijen tanecikleri oluşumunu tetikler ve bu sebeple erken yaşlanma belirtileri gözlenebilir. Probiyotik içerikli ürünler ise tam olarak bu noktada etki gösterir. Cildi bu dış strese karşı savunacak bir mekanizma oluşturarak reaktif oksijen taneciklerinin oluşmadan önüne geçmeyi amaçlar.

 

  • Doğal Antibiyotik; Ciltte görülen sivilce fizyolojisinin temelinde patojen mikroorganizmaların cilt yüzeyine tutunması ve komedon oluşumu yer alır. Probiyotik içerikli ürünler vücuda tutunan patojen bakterilerin kolonizasyonunu engelleyerek sivilce düşmanı bir etki sağlar.