Aktif içerikler birlikte kullanıldığı takdirde sinerjistik etki sağlayabildiğii gibi birbirlerinin etkilerini düşürmesi ya da yan etki oluşturması da mümkündür. Bu sebeple cilt ürünlerini tercih ederken hangi aktifin birbiriyle nasıl hareket ettiğini bilmek çok önemli.
Cilt rutini oluştururken dikkat edilmesi gereken 3 önemli nokta vardır.
1) Hangi cilt tipi veya durumu mevcut ise buna uygun aktif içerik tercihi,
2) Seçilen aktif içeriklerin gece veya gündüz kullanımı ve tekrarlanma sıklığı,
3) Seçilen aktif içeriklerin birbirleri ile nasıl reaksiyon verdikleri.
Buna göre popüler aktiflerden olan retinoidlerin uyumluluklarını inceleyeceğiz.
"Retinoid", yağda çözünen bir vitamin olan A vitamininin sentetik ve doğal analoglarını ifade eder. Retinoidler, A vitamininden türetilen veya A vitaminine yapısal ve/veya işlevsel benzerlikler gösteren bir bileşikler sınıfıdır. Kullanım amaçları arasında yara iyileştirme, akne tedavisi, hiperpigmentasyon sayılabilir. Epidermisin canlı tabakasının çoğalmasından, epidermisin koruyucu fonksiyonunun güçlendirilmesinden ve aşırı transepidermal su kaybının azaltılmasından sorumludurlar. Ayrıca, retinoidler kollajenin bozulmasına karşı koruma sağlar.
- Sinerji:
- Retinoidler ve Hyalüronik asit: Retinoidlerin sebebiyet vereceği cilt kuruluğunu önler ve üründen optimum etki alınır
- Retinoidler ve Niasinamid: Retinoidlerin oluşturabileceği hassasiyeti yatıştırmada ve bariyer bütünlüğü için gerekli olan seramidlerin üretiminde yer alır.
- Geçimsizlik:
- Retinoidler ve C vitamini: Bu iki içeriğin optimum etki göstermek için uygun pH aralığı birbiri ile uyumlu değildir.
- Retinoidler ve AHA/BHA: Birlikte kullanıldıklarında yan etki olarak hassasiyeti alevlendirebilir.
Retinoid ile birlikte SPF koruyuculu ürünler tercih etmek hem hiperpigmentasyon aşamasında önemli rol alan retinoidle birlikte çalışarak cildin lekelenmesini önler, hem de UV ışınlar sebebiyle gelişen yaşlılık belirtilerine karşı savaşta sinerjistik etki sağlar.