Derinin en önemli işlevlerinden biri organizma ile dış çevre arasında iki ortamı birbirinden ayıran bir bariyer oluşturmaktır.​ Kuruma, fiziksel stres, enfeksiyon, aşırı ısınma/ısı kaybı ve ultraviyole (UV) ışınlarının neden olduğu fiziksel hasarlardan korur.​ Vücut yüzeyinde aşırı su kaybını ve çevreden zararlı maddelerin girişini önleyen hava-sıvı arayüzey bariyeridir

Bariyer fonksiyonu bozulursa;

  • Transepidermal su kaybı artar. ​
  • Hidrasyon azalır.​
  • Alerjenlerin penetrasyonu artar.​
  • Patojenlerin ciltte tutunması artar.​
  • Ciltte enflamasyon ve kaşıntı oluşur 

Cilt Bariyeri: KORUYUCU DUVAR​

Hangi durumlarda bariyer fonksiyonu bozulur?

Medikal ve cerrahi operasyonlar sonrası, tahriş sonrası, kuruluk dolayısıyla çatlaklar ve sızıntılar görülen cilt, güneş yanıkları sonrası cilt yapısında çeşitli hasarlar görülür. Bu hasarlı yapı koruyucu duvar olarak adlandırılan cilt bariyerinde tahribata sebep olup bütünlüğü bozar.

Bariyeri bozuk olan ciltler hangi dermokozmetik serileri tercih etmeli?

Öncelikle bozuk bariyerde bariyeri izole edip bakteri oluşumunu engelleyecek içeriklerce zengin obariyer onarıcı serilerle bütünlük sağlanmalıdır. Sonrasında devam ürünü olarak bütünlük sağlanan bariyerde güçlendirici ve besleyici okluzif ajanlar ile zenginleştirilmiş ürünler tercih edilebilir. Sağlamlık ve bütünlük sağlandığı takdirde diğer cilt kusurları var ise bunlara uygun içerikte serilerle devam edilebilir. Örneğin akneli bir cilt ise akne serisi veya rozaseli bir cilt ise hassasiyeti giderici serilerde cilt durumuna uygun seriye geçmek için final basamağını beklemek en doğru olacaktır. Bu sayede sağlam ve dengeli cilt yapısıyla optimum fayda sağlanacaktır.