Aloe vera, Liliaceae familyasına aittir ve kozmetik ürünlerde cilt yumuşatıcı veya cilt yatıştırıcı madde olarak işlev görür. Aloe ile ilgili araştırmalar iyi bir nemlendirici olduğunu doğrulamaktadır; bunun en önemli kaynağı anti-inflamatuar ve antibakteriyel bileşenlere sahip olmasıdır.

Yara iyileşmesine ve cilt yenilenmesine yardımcı olur. İçerdiği mukopolisakkaritler nemin cilde bağlanmasına yardımcı olur. Aloe, cildi daha elastik ve daha az kırışık hale getiren kolajen ve elastin lifleri üreten fibroblastı uyarır. Aynı zamanda yüzeysel pullanan epidermal hücreleri birbirine yapıştırarak cildi yumuşatan yapışkan etkileri vardır. Amino asitler ayrıca sertleşmiş cilt hücrelerini yumuşatır ve çinko gözenekleri sıkılaştırmak için büzücü görevi görür. Nemlendirici etkileri nedeniyle, aloe vera jelinin cilt bütünlüğünü iyileştirdiği, ince kırışık görünümünü azalttığı ve eritemi azalttığı incelenmiştir. Ayrıca akne önleyici etkiye de sahiptir. Aloe vera jeli belki de en iyi yanıkların tedavisine yardımcı olma yeteneği ile bilinir. Daha önce güneş yanığı yaşadıysanız, kaşıntıyı, kızarıklığı ve genel tahrişi azaltmaya yardımcı olması için bir OTC jel kullanmış olabilirsiniz. Aynı durum hafif ısı veya kimyasal yanıklar için de geçerli olabilir. Aloe vera, bir soğutma etkisi ile birlikte geçici yanık rahatlaması sağlar.

Aloe vera, rosacea için kullanılan bir tür ev ilacıdır. Kızarıklık ve yanmadan kurtulmak için alevlenmeler sırasında jel bolca uygulanabilir. Aloe vera jeli, sıcak cildi soğutarak egzama rahatlaması sağlayabilir. Kaşıntıyı hafifletirken aynı zamanda kuru cilt döküntülerini nemlendirmeye de yardımcı olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken konu evlerde yetiştirilen aloe vera bitkisinin çeşitli kontaminasyonlara maruz kalabileceği ve standardize olmamasıdır. Hassasiyet gelişen cilde fayda sağlamak yerine zarar verebilecek bu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.