Meyve asitleri olarak da adlandırılan hidroksi asitler, yaklaşık 40 yıldan beri cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan asitler arasındadır.
Bunlar, en yaygın olarak kullanılan ve üzerinde çalışılan yaşlanma karşıtı cilt bakım bileşiklerinden bazılarıdır. Klinik deneyler, bu bileşenlerin fotoyaşlanma etkilerini tersine çevirmede ve kırışıklıkları, cilt elastikiyetini, tonunu ve hidrasyonu iyileştirmedeki etkinliğini göstermiştir.
Alfa hidroksi asit (AHA) ve beta hidroksi asit (BHA), iki ana hidroksi asit sınıfıdır.
AHA, akne, yara izi, pigmentasyon, cilt kuruluğu ve kırışıklıklar gibi çeşitli cilt durumlarının tedavisinde kullanılır. . AHA'lar hem epidermal hem de dermal seviyelerde etki eder. Cilde uygulandığında, bu hücreler arasındaki iyonik bağa müdahale ederek stratum korneumdaki epidermal hücrelerin pul pul dökülmesini uyarır. Bu, donuk ve pürüzlü cildin dökülmesine neden olur ve hücresel yenilenmeyi destekler. Başlangıçta hiperkeratoz ve deri altı döngüsünü etkileyen diğer cilt koşullarının tedavisi için kullanılan AHA'ların daha yumuşak, daha pürüzsüz bir cilt, solmuş kırışıklıklar, hafiflemiş yaşlılık lekeleri ve azaltılmış kusurları teşvik eder. Ayrıca deri altı bariyer fonksiyonunu iyileştirir, epidermal proliferasyonu ve kalınlığı arttırır ve hyaluronik asitte bir artış yoluyla hidrasyonu ve saflığı geri kazandırır. AHA'ların iyi bilinen faydaları arasında eksfoliyasyon, nemlendirme, ince çizgilerin ve kırışıklıkların azaltılması, kolajen sentezi, sıkılaştırma ve cilt aydınlatması bulunur. Glikolik asit, şekerden ekstrakte edilen AHA bileşiklerinde en küçüğüdür. AHA'ların olumsuz bir yan etkisi, özellikle hassas cilde sahip kişilerde uygulamadan hemen sonra batma veya yanma hissi olabilir. Özellikle yağlı ciltler hedeflenirken gelecekte daha fazla lipofilik AHA'lar daha fazla kullanılacaktır. Salisilik asit gibi Beta Hidroksi Asitler (BHA'lar), çözünürlüklerindeki fark dışında AHA'lara çok benzer. Öte yandan, AHA'ların suda çözünürlüğünün aksine yağda çözünürler. Bu yapı yağ folikülleri yoluyla cilde nüfuz etmelerini sağlayarak yağlı ciltli ve açık komedonlu hastalar için uygun hale getirir. BHAl'lar, örneğin salisilik asit, antiinflamatuar etkisinin kanıtlanmasına ek olarak; bunların cilt tahriş edici etkisinin de AHA'lardan daha az olduğu kanıtlanmıştır. Cilt bakım ürünlerinde bulunan beta hidroksi asit, %1-2'lik bir konsantrasyonda en iyi sonucu verirler.