Günlük cilt rutininde nemlendirmek, akneli, karma ve yağlı ciltlerin ihtiyacı olmadığı yanlış bir düşüncedir. Akneli ciltlerde de temel cilt bakım aşamalarını kesinlikle atlamamak gerekir.

Bunlar sırasıyla :

  1. Temizleme: Günlük sebum salgısını temizlemek ve dengelemek o bölgede oluşabilecek bakteri üremesinin de önüne geçeceğinden akne oluşumunu azaltıcı bir adımdır.
  2. Nemlendirme: Sebum dengesi sağlanmak için kullanılan asit içerikli yıkama ürünleri ciltte arınmış sebumdan arınmış bir ortam oluşturur. Bu aşamada ise cildin nem ihtiyacını karşılamak için nemlendiricilere başvurmak gerekir. Aksi takdirde asitler sebebiyle fazla kuruyan cilt kendini normal dengesine getirmek için fazla sebum salgılayabilir ve akne oluşumu artabilir.
  3. Güneşten koruma: Akne ve sivilce izlerinin güneş ile teması sonucu o bölgelerde lekelenmelere yatkınlık gözlenilebilir. Bu sebeple koruyucu sivilce izi kalmaması adına önemli bir adımdır.

Olarak sıralanabilir.

Bu adımlara ek olarak aktif içerikli bir serum eklendiğinde temel akne rutini oluşturmuş oluruz.

Akne tetikleyicileri

  • Makyaj ürünleri akneyi tetikleyebilir, komedojenik içerikleri sebebiyle artmasınına sebep olabilir.

Alternatif yol: Kapatıcı bir ürün kullanmak istiyorsanız dermokozmetiklerin akne serilerine ait hem tedaviye yardımcı hem de içerisindeki mineral pigmentlerle kapatıcı özellik sağlayan ürünlerinden ya da pigmentli güneş koruyuculardan faydalanabilirsiniz.

  • Fiziksel peeling, içerisinde tanecikler bulunan peeling, akneye neden olan P. acnes bakterisinin cilt üzerinde yayılmasına neden olmaktadır.  Bu sebeple akneli ciltlerde tanecikli peelingler kullanılmamalıdır.
  • Beslenme, uyku düzeni, günlük aktiviteler, günlük su tüketimi, stres, hormonlar da akne tetikleyiciler arasındadır.

Akne Tedavisinde Kullanılan Aktif İçerikler Ve Ürünler

  • Salisilik asit hem aknede hem akne izlerinde kullanilabilen bir beta hidroksiasittir. AHA'lara kıyasla daha derine ulaşabilir ve yağlı tabakalara penetre olabilir. Aktif akneler devam ediyorsa ve geçmiş aknelerin izleri varsa salisilik asit tercih edilebilir.
  • Glikolik asit bir alfa hidroksi asittir. Suda çözünür. Korneositlerin kümeleşmesini önleyerek komedon oluşmasını engeller. Ayrıca iyi bir eksfoliyan olduğu için akne izlerinde de etki gösterirler.  
  • Genelde retinol ve türevlerinde, salisilik asitte ilk haftalarda purging (önce bir süre aknede artış ) gözlenebilir. Bu durumda kullanıcının ürünü hemen bırakmaması gerekmektedir, geçici bir süreç oldugundan tedaviyi yarım bırakmak doğru değildir.
  • Ürünlerin içeriğindeki asit oranları farklıdır. Ancak toniğin, yıkama jelinin, serumun birlikte aynı aktifi içermesi cildin o aktife fazla maruz kalmasına sebep olur. Bu sebeple tedavi ederken cilt bariyerine zarar verebilir. Bu sebeple asit içeriklerle uyumlu farklı aktifleri birlikte kullanmak daha doğru sonuç almayı sağlar.