Deri yaşlanmasının içsel ve dışsal olmak üzere iki ana süreci vardır. İçsel yaşlanma genler tarafından kontrol edilir. Dışsal yaşlanmaya sigara, aşırı alkol kullanımı, yetersiz beslenme ve güneşe maruz kalma gibi birçok durumda çaba ile azaltılabilen dış faktörler neden olur.
Yüz yaşlanmasının yüzde 80 kadarının güneşe maruz kalmaya (dışsal yaşlanma) bağlanmaktadır. Ayrıca dış deri yaşlanmasında rol oynayan bazı faktörlerin içsel yaşlanma sürecini etkileyebileceği tahmin edilmektedir. Dıştan yaşlanmış cilt, ağırlıklı olarak yüz ve göğüs gibi açıkta kalan alanlarda görülür. Bir ömür boyu ultraviyole radyasyona ve kirlilik gibi diğer hakaretlere maruz kalmanın kümülatif etkilerinin bir sonucudur. Foto-yaşlanmış cildin klinik bulguları arasında kırılganlık, incelme, kırışıklıklar, kuruluk, pürüzlü doku, zayıf ışık yansıması, solgunluk, sarkma, azalmış elastikiyet yer alır.
Yaşlanma karşıtı serilerin kullanımı kişi yaşına bağlı değil, cilt yaşına bağlıdır. Bu sebeple cilt durumuna göre uygun yaşlanma karşıtı serisi önerilir.
Örneğin; 25 yaşında iki bireyin birinde ilk kırışıklıklar olarak adlandırdığımız ince kırışıklık görüntüsü hakimken; diğerinde oluşan kırışıklar daha fazla cilde yerleşmiş, ciltte elastikiyet kaybı ile birlikte dolgunluk ve canlılık görüntüsü azalmış olabilir. Böyle bir örnekte 1. kişideki ince kırışıklık görüntüsünün sebebi nemsizlik olabileceği için uygun ürün nem serilerinden önerilebilir. 2. kişi ise cilt yapısı, genetik faktör ve maruz kaldığı fiziksel stres dolayısıyla daha olgun bir cilt durumuna sahip olduğundan nem serisi yeterli gelmeyebilir ve yaşlanma karşıtı serilere zaman kaybetmede başlanmalıdır.