Aromaterapi bitkilerden elde edilen aromatik uçucu yağların mental ve fiziksel durumlar için kullanımına dayanan bir alternatif bir bütünsel terapidir. Uçucu yağlar; bariyeri güçlendirmede, cildi nemlendirmede, antibakteriyel etki sağlamada etkili olmasıyla bilinir. Bunun yanı sıra cilde direk uygulandığında toksik, tahriş edici veya alerjik reaksiyonlara neden olabilecek maddeler içerir. Bu noktada Aromaterapi preparatlarını bir uzman yönlendirmesinde ve kontrolünde kullanmak en doğrusu olacaktır.

Cilde uygulanma aşamasında hazırlanan preparatlar taşıyıcı yağlar ile kombine formüle edilerek kullanılmalıdır. Taşıyıcı yağlar için örnekleri Tatlı Badem Yağı, Hindistan Cevizi Yağı, Jojoba Yağı, Avokado Yağı, Üzüm Çekirdeği Yağı şeklinde sıralayabiliriz. Formülasyonda uçucu yağlar ve taşıyıcı yağlar arasındaki dengenin sağlanması oldukça önemlidir. Bu sayede optimum yarar görürken ortaya çıkabilecek yan etkiler de minimize edilmiş olur.

Uçucu yağların hava ile oksidasyonu sonrası bozulmalara uğraması stabilitesini kaybetmesine sebep olur . Bu da yağın doğal bileşimindeki dengeyi bozarak, kullanım amacına hizmet eden faydalı etkiyi azaltması ve tahriş edici allerjen etkisini arttırması gibi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple preparatlar güneş ışığına direk maruz kalmayacak şekilde, amber renkli şişelerin içerisinde ve her zaman kullanım sonunda ambalaj kapatarak hava ile temas etmeyecek durumda muhafaza edilmelidir.

Uçucu yağları içeren preparatları kullanırken cildinizde kontakt dermatite neden olup olmayacağını cildinizin küçük bir alanında test etmek ve daha sonrasında düzenli kullanıma başlamak en doğrusu olacaktır.