A vitamini, ürünlerin içerisinde genellikle bu ismiyle bulunmasa da cilt durumları için kullanılan topikal ilaç müstahzarlarında veya dermokozmetik ürünlerde türevlerine sıklıkla rasladığımız bir aktif içeriktir. Cilt yüzeyinin görünümünü değiştiren ve yaşlanma karşıtı etkileri olan kırışık önleyici bir ajan olarak Gıda ve İlaç İdaresi tarafından onaylanan ilk vitamin ünvanına sahiptir. Retinoidler sınıfında incelediğimiz a vitamini türevleri etkinliği ve ciltte oluşturduğu hassasiyet bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Kolajen ve elastin sentezini tetikler ve yaşlanma karşıtı etki sağlar. Hiperpigmentasyon problemlerine karşı önleyici etki sağlar. Güçlü bir antioksidandır. Cilt hücrelerinin döngülerini hızlandırır. Akne tedavisinde birinci kategoridedir.
Cildiniz akneli, hiperpigmentasyon görülen veya yaşlanma belirtileri olan bir yapıya sahip ise Retinoidler tam size göre! Peki ya hangi form cildiniz için en uygun? Hazırladığımız rehberde bu sorunun cevabını sizler bulacaksınız.
Retinoik asit: İlaç kategorisinde kullanılan bu türev en potent olmasıyla birlikte en iritan olma özelliğine de sahiptir. Bu sebeple akne ve hiperpigmentasyon durumlarında doktor kontrolünde kullanılması en doğrusu olacaktır.
Retinal: Retinolden daha potent ve daha iritan özelliğe sahiptir. Buna rağmen kararsız ara bileşik olduğu için stabilite problemlerinden dolayı formülasyonlarda retinole oranla daha az yer verilir.
Retinol: Dermokozmetik ürünlerde sıklıkla rastladığımız bir formdur. Retinoik asitten %20 daha az potenttir. Kırışıklıklar üzerinde giderici etkileri sağladığı için yaşlanma karşıtı ürün ve serilerde daha çok karşımıza çıkmaktadır.
Retinol Esterleri: Retinil propiyonat, retinil palmitat, retinil asetat olarak dermokozmetik ürünlerde karşımıza çıkarlar. Yüksek antioksidan etkiye sahiptirler. Gece gündüz kullanılabilir. Akne ürünlerinde, güneş kremlerinde ve yaşlanma karşıtı serilerde yer alır.
Retinoid kullanımında dikkat edilmesi gerekenler